DEZE SITE IS VERHUIST

zondag 20 mei 2012

Dwangarbeid is fairtrade

Fairtrade is echt de grootste onzin. Nu blijkt dat Max Havelaar Fairtrade producten worden gemaakt door dwangarbeiders! Janneke van Beek schrijft op haar blog hoe het haar verging in de gevangenis.

'Laatst moest ik twaalf dagen de gevangenis van Breda in vanwege onbetaalde boetes. In de gevangenis is ‘arbeid’ verplicht. Doe je het niet, zit je 23 uur per dag in je cel en lucht je 1 uur in je eentje.  Tijdens de intake word je niets verteld over die ‘arbeid’, maar ineens hangt er een blauw geplastificeerd kaartje met het woord ‘arbeid’ aan het spijkertje naast je celdeur…. Ik besloot te gaan werken, aangezien ik graag wilde zien hoe het daar aan toe gaat'.

'Ik moet reeds genaaide slopen controleren en loshangende draadjes wegknippen. Verbijsterd zie ik het label:
Max Havelaar Fair Trade'.


Toch een beetje sneu voor de grachtengordel salonsocialisten. Die graag hun Fairtrade koffie drinken, hun glas in de kringloop doen en strikt vegetarisch eten, in de illusie dat zo een betere wereld toch weer een kleeeiiin stapje dichterbij is. De meesten zullen toegeven dat 'het niet de uiteindelijke oplossing is', maar baat het niet dan schaadt het niet, alle beetje helpen, enzoverder. Nou mooi niet dus! Eerlijke handel bestaat niet, en al helemaal niet in het kapitalisme. Fairtrade is niets anders dan slimme propaganda voor het systeem. Het hele uitgangspunt is dat het systeem zelf goed is, maar dat er 'verstoringen' zijn. Met behulp van het kapitalistische systeem zelf (handel, consumptie, liberalisme) valt dit recht te zetten. 'There is no other pill to take. So swallow the one, that made you ill' schreef Rage Against The Machine toepasselijk enige tijd geleden. 

Alle beetjes helpen, maar Fairtrade is helemaal geen 'beetje'. En dat kennelijk Fairtrade spullen worden gemaakt door dwangarbeiders onderstreept dat. En zijn het allemaal geharde maffioso in de gevangenis? Het zijn veelal mensen zoals jij en ik. Janneke had een aantal boetes niet betaald. In de ogen van de staat zijn velen van ons crimineel. Ga maar eens bij jezelf te rade.Weg met Fairtrade.