DEZE SITE IS VERHUIST

zaterdag 4 augustus 2012

Actie voor Bastion hotelschoonmakers - Bastion, Bastards!

Uitgezakt voor de buis luisteren naar sport-commentaar uit de categorie 'Naomi moet nu wel constant en snel blijven zwemmen'?  Dat kan....of je gaat actievoeren! Bijvoorbeeld bij Bastion Hotel. Schoonmakers worden daar, en in vele andere hotels, schandalig behandeld. Zo wordt op slinkse wijze loon ingehouden. Een voormalige Bastionschoonmaakster ging daarom vandaag met sympathisanten, waaronder een schoonmaker van de succesvol bezette Vrije Universiteit, verhaal halen. Ook om de poen, maar in de eerste plaats om de wantoestanden bij Bastion recht te zetten.

Bastion komt de contracten van de schoonmakers niet na en betaalt hen slechts een deel van hun salaris uit. Ondanks dat in hun contract staat dat ze een uurloon hebben, worden ze betaald per schoongemaakte kamer. Bastion rekent vervolgens een veel te korte tijd per kamer, waardoor schoonmakers aan het eind van een dienst van bijvoorbeeld drie uur krijgen te horen dat er slechts anderhalf uur is gewerkt. Pauzes worden sowieso niet betaald. Verder worden schoonmakers met bijzonder weinig respect behandeld door managers en is er een tekort aan schoonmaakmiddelen. Protesteren kan bovendien al gauw betekenen dat je je baan kwijt bent.

Onze schoonmaakster is, uit protest tegen deze wanpraktijken, opgestapt. Gelukkig is ze goed bekend met een aantal Amsterdamse activisten, die ook weer de schoonmakersvakbond kennen. Die uitzuigerij hoeven we dus niet te slikken! Rond het middaguur verzamelen we met z'n zestienen in de anarchistische bibliotheek, die om de hoek van het hotel is. Veel van de mensen vandaag zijn dan ook lid of betrokken bij de Anarchistische Groep Amsterdam en/of de Vrije Bond. De roodzwarte vlaggen zijn dan zodirect ook niet te missen. 

Nog even worden de plannen doorgesproken. We hebben een brief, in het Engels en Nederlands, die we aan het management aan gaan bieden. Voor het personeel en de klanten hebben we een flyer waar ook de situatie op wordt uitgelegd, en waarin we ze verzoeken om te gaan klagen bij Bastion Hotels over de behandeling van de schoonmakers. Als ze zelf met deze problemen zitten, kunnen ze contact opnemen. Her en der sleutelen we nog wat aan het precieze plan, velen dragen bij vanuit hun ervaring. 

Dan springen we met z'n allen op de fiets en om de hoek van Bastion wordt het spandoek 'schoon genoeg van de baas' ontrolt, en de flyers onderverdeeld. Daar gaan we. Bastion, Bastards! Het hotel blijkt wat minder groot dan ik me had ingebeeld, maar toch zullen hier dagelijks meer dan honderd mensen overnachten. Erg veel volk is er niet, velen zullen staan kijken naar de Gay Pride in het centrum. Een aantal loopt naar binnen. Bulderend leest één van ons de brief voor aan de stomverbaasde manager. Die hoort het allemaal aan en weet niet echt wat ze nu moet doen. 'Zo, en nu ook nog in het Engels', lacht de briefvoorlezer. Dat ook nog, denkt de manager, en laat ons alleen achter in de lobby. Het verstoren van het functioneren van het hotel is vandaag ons middel om de eisen binnen te krijgen. Wat we eisen is eigenlijk vrij simpel. Het achterstallig loon, een eind aan uitbuiting en intimidatie, goed loon en normale werktijden, en respect voor de schoonmakers.

Twee Nederlandse klanten in de lobby hebben inmiddels wel door waarvoor we hier zijn. Ze steunen ons, en zullen zeker gaan klagen. Zo nu en dan komen er toeristen of Nederlanders het hotel in of uit. Een Spaans koppel wordt aangesproken, die weinig overtuiging nodig hadden. 'Ah, this is about the maltreatment of the cleaning workers?' Het verschijnsel is hen kennelijk ook in Spanje goed bekend. 

Kifa staat buiten flyers uit te delen. 'Wij arbeiders zouden elkaar moeten steunen, daarom ben ik hier'. En wat zijn we hier aan het doen? 'Eigenlijk eh, ja, gewoon een heleboel herrie maken en irritant zijn!' Een stukje verderop wordt aan één stuk 'Bastion, Bastards!' en 'Wat willen wij? Respect! Wanneer willen wij het? NU!' geroepen. Eén activist die in het dagelijks leven onderwijzer is, vertelt aan een stuk door - en op vrij hoog volume - hoe schoonmakers hier behandeld worden en wat we willen. 

De corpulente chef van de politie. Save the Whales!

Kifa: 'Ze worden ons op een gegeven moment wel aardig zat, over de weken dat we terug zullen blijven komen. Misschien veranderen ze hun beleid dan wel. De mensen op straat reageren in ieder geval bijzonder vriendelijk'. Een buurtbewoonster, die met de kinderwagen op stap was, schreeuwde in het voorbij gaan zlefs nog even de Respect-leus mee. Ondertussen is ook de harde hand van de wet gearriveerd. Vandaag zijn we braaf. Eerst moeten we de lobby uit en later van het terrein af. Aldus demonstreren we weg met de leus 'Wij komen terug!'

Terug in de anarchistische bieb worden plannen gesmeed voor de volgende keren. Want deze uitzuigerij gaan we niet pikken! Hier heb ik nog de kans Solomon, een acitivistische schoonmaker van de VU te spreken. Eerder vertelde hij al dat sinds de staking er erg veel voor het goede is veranderd op de VU, dankzij de staking en bezetting. Maar belangrijk daarvoor is dat de FNV ook een voet tussen de deur krijgt bij Bastion, en er een einde moet komen aan de praktijk dat als je lid van de bond wordt, dat je dan onstlagen wordt. Eén van onze eisen is dan ook het stoppen van de intimidatie. 

Luister hier naar het korte gesprek met Solomon.