DEZE SITE IS VERHUIST

zondag 22 juli 2012

Frans Weisglas disst de SP

Frans Weisglas, een prominente VVD die zichzelf graag neerzet als een echte, ouderwetse, fatsoenlijke liberaal, heeft met een aanval op de SP enig stof doen opwaaien, zo midden in de komkommertijd. Dat SP’ers, als ze minister worden, een verplichte afdracht aan de partij behouden, zou ongrondwettelijk zijn. Want, zegt de liberaal, ze zijn dan van de Kroon en dienen het landbelang, geen partijbelang. Helemaal juist, Frans; maar heb je dan deze grondwettelijke principes ook toegepast op je eigen vrienden, of is dit weinig anders dan meten met twee maten ten behoeve van een lastercampagne tegen de SP?
Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas. ANP Photo 
Laten we eerlijk zijn Frans – ik neem aan dat je het niet erg vindt als ik je Frans noem, want je lacht toch zo amicaal naar me iedere keer op de foto – we weten allebei dat de Grondwet quatsch is die slechts selectief wordt toegepast. Je redenatie gaat tegen de hele logica van de parlementaire democratie in. Je zegt dat ministers niet meer tot een partij behoren maar het ‘algemeen belang’ dienen. Evengoed weet je dat partijen gekozen worden door bepaalde delen van de bevolking die daarmee een beleid uitgevoerd willen zien worden door de regering. Is je partijgenoot Rutte niet bekend om zijn uitspraak ‘Dit wordt een kabinet waar rechts Nederland zijn vingers bij aflikt’? Ministers kunnen slechts in het zadel blijven en hun beleid maken en uitvoeren als ze gesteund worden door de partijen waar ze uit voort komen. Met andere woorden: de regering is blijvend verbonden met de partijen die haar steunen en voert een zeker beleid, dat altijd slechts een deel van de bevolking zal bekoren. Je kan wel doodleuk stellen dat in de Grondwet staat dat ministers er zijn voor het ‘algemeen belang’, maar de praktijk wijst toch anders uit.

Ik kan het nog wel wat specifieker maken, Frans. Liberalen en die verwante stromingen handelen niet in het ‘algemeen belang’ maar in het belang van de bedrijven en hun eigenaren. Dit zijn dan ook de mensen die in de regel op jullie partijen stemmen. Zeg nou zelf; luisteren jullie naar VNO-NCW of naar de FNV? Veel duidelijker wordt het niet. Tenzij men uiteraard zich nog zich afvraagt of je liberale vrienden zoals de nevenfunctiekoning Loek Hermans hun dienen van je veronderstelde ‘algemeen belang’ wellicht niet combineren met het dienen van talloze andere belangen. En wat vindt je er van als voormalig CDA-voorman Eelco Brinkman, nu de nevenfunctieprins, als tabakslobbyist langsgaat bij zijn mede-CDA’ers in de regering? Punt is dat de politieke vrienden dit ‘algemeen belang’ dienen zonder enige moeite afwisselen met deelbelangen dienen.

Dus beste Frans, je bent een slimme jongen, waarom heb je zo’n vlammend maar overduidelijk op onzin gebaseerd betoog tegen de SP afdracht gehouden? Het is eigenlijk redelijk simpel. Want zoals al zojuist is gezegd, achter jouw versie van het ‘algemeen belang’ gaat een partijbelang, het belang van de BV Nederland, schuil. Je denkt ons in de maling te nemen. Helaas, niet gelukt. Volgende poging beter.