DEZE SITE IS VERHUIST

dinsdag 7 augustus 2012

Amsterdamse burgemeester schrijft de Rode Lynx: Geen scanpalen

De Rode Lynx heeft zowaar post! De burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, schrijft 'geruststellend' dat van scanpalen geen sprake zal zijn in Amsterdam. Eerder berichten enkele media dat de stad onderzoek deed naar het plaatsen van palen, die iedere voorbijganger zouden scannen op verboden wapenbezit. Het publiek reageerde woedend. De Rode Lynx heeft zelf ook een duit in het zakje gedaan. Naast de blogpost We slopen je scanpaal schreef ik Van der Laan dat wij zijn scanpaal zouden slopen en in de gracht zouden gooien met hèm erachteraan. Dit is zijn antwoord.

Ik kreeg m pas binnen op 3 augustus, dus de gemeente had wat moeite de email te verzenden, maargoed.

Wat natuurlijk interessant is af te vragen in hoeverre werkelijk klopt wat onze lieve burgervader ons mededeelt. Dit riekt namelijk naar een 'proefballonnetje'. Continu worden allerlei plannen gelanceerd, waarbij de politiek kijkt hoe ver ze kunnen gaan. Bewust zetten ze dan heel hoog in, om vervolgens deels terug te krabbelen nadat het publiek zijn woede heeft geuit. Een compromis lijkt dan een mooi antwoord te zijn op de publieke woede. Maar vervolgens zetten ze de rest van de stap een paar jaar later alsnog. Natuurlijk was het eigenlijk te absurd voor woorden om scanpalen neer te zetten. Wellicht echter is dat absurde dus juist het doel van dit vermeende proefballonnetje, om later met iets minder absurds alsnog de repressiemaatregelen uit te breiden.

 Zoals Van der Laan al schrijft is hij op zoek naar nieuwe middelen om de burgers te controleren of zij zich aan zijn regels houden. De burgemeester moet niet denken wat we wel in goed vertrouwen afwachten wat we dan voor nieuwe maatregelen krijgen. Het vertrouwen in de politiek en met name in zijn partij is gedaald tot een absoluut nulpunt. Want dat preventief fouilleren, zogenaamd om wapenbezit en criminaliteit te voorkomen, dat kent de Rode Lynx ook goed. Jaren heb ik gewoond op een plek waar om de haverklap gefouilleerd werd. Het is werkelijk om te kotsen. Zo kon mijn halflegale huisgenoot, die laatst na bijna 20 jaar gewoond te hebben in Nederland het land moest ontvluchten voor de IND, vaak zijn eigen huis niet in of uit, omdat de politie weer eens om de hoek stond. Ik heb in het raam gezeten en meerdere keren geturfd. Wie werd er het meest gecontroleerd? Blanke yuppen bijna nooit. Andere blanke burgermannetjes en vrouwtjes ook amper. Maar zwarte mensen, Marrokanen, Turken, èn ik werden iedere keer gecontroleerd. Racisme en klassenjustitie dus. Dat dit regelmatig tot heftige reacties en tot arrestaties heeft geleid, spreekt voor zich.

Natuurlijk was het vervelend dat iedere dag het plein vol stond met dealers. Maar daar werd niets tegen gedaan. En die inbrekers heb ik met me halflegale huisgenoot wel het huis uitgejaagd. Met een 'verboden wapen', overigens. Namelijk een flinke groot mes en een kapotgeslagen fles. Daar had ik de politie niet voor nodig. En nog nooit heeft de politie een diefstal voor me opgelost, die aangifte is alleen om maar zodat je vervolgens naar de verzekering kan gaan. Aan de politie heb je meestal geen ene kut!

Maar de politie was er wel bij toen vandaag weer werd actie gevoerd bij Bastion Hotel voor fatsoenlijke behandeling van schoonmakers door de baas. Verschillende activisten hebben weer een tijdje mogen zitten. Hierover later meer, maar het laat wel weer ff zien waar de politie uiteindelijk voor bestaat. Ze zijn hier om de orde te handhaven zodat de handel en zaken door kunnen gaan, en ze zijn er om het kapitaal te beschermen tegen de arbeiders.

Dus, geliefde Eberhard, steek die scanpaal / camera's / fouilleringen / ID-kaart / talloze domme verboden / enz. maar in je reet! 'Geruststellend' was je brief niet. Maar bedankt voor je antwoord hoor.