DEZE SITE IS VERHUIST

maandag 9 april 2012

Robert M. en Mark R.

Wat is het verschil tussen Mark R en Robert M? De een maakt filmpjes van zijn smerige zaakjes in achterkamertjes, de ander niet. Ja, het is weer oud-hollands kuipen in het Catshuis. De hoofdverdachten van de komende aanslag op de inmiddels kreupele verzorgingsstaat ruilen politiek wisselgeld als ware het kwartetkaarten. Zoals dat hoort in een ‘democratie’ gebeurt dat achter gesloten deuren. ´Mark, mag ik van jou uit pseudofeministisch racisme de kaart boerkaverbod?’ ‘Die heb ik niet Geert, mag ik van jou dan uit de serie je reinste diefstal de kaart  pensioen op je zeventigste?’

Iedere avond weer Robert M in het 8 uur journaal. Nieuws omdat het nieuws is, waarschijnlijk. Maar inmiddels weten we wel wat voor man het is en wat hij gedaan heeft. De meeste mensen zullen meer van Robert M afweten dan van hun gemiddelde collega. Laten ze er nog een ietem over maken als hij veroordeeld is, en echt nieuws gaan uitzenden. Mark R komt in tegenstelling tot Robert M tot nu toe weg met zijn misdaden. Eén hiervan is het flink inperken van het passend onderwijs. Dit gaat de jeugd van vele kinderen tekenen en hen voor hun leven een beperking opleggen. Waarom Mark er mee weg komt? Dezelfde reden als dat Robert er eerder ook mee weg kwam. Met een leuke glimlach – en alles in het geniep doen.

Er is een lange traditie van kuipen in Nederland. Dat gaat eeuwen terug. Onder Paars gebeurde het, toen heette het achterkamertjes. Balkenende had zijn eigen stijl: hij stond de pers nog te woord, maar wist iedere vraag te ontwijken om vervolgens het CDA-program te herkauwen. De truuk van Marks kabinet is weer anders. Dat stadium van Balkenende is de Nederlandse Democratie inmiddels ver voorbij. 

Tegenwoordig is iets pas het vermelden en bespreken waard als het al besloten is. Donner vice-president Raad van State? “Ongehoord!”...”hoe kom je er bij!”....en toen was het gebeurd voor we het wisten. En zo gaat het de hele tijd. Rutte bekuipt in de achterkamertjes met zijn afwisselende gedoogpartners PVV, PvdA, D66 en Groenlinks hoe de deals er precies uit moeten zien en we worden opgezadeld met een voldongen feit. De vrijgezel Rutte valt dus zeker te typeren als een politieke breezerslet. Met werkelijk iedereen, zelfs de achterlijke theocraten van de SGP, duikt hij in bed om het maar geregeld te krijgen. 

Wisselgeld is bij dit alles een sleutelwoord. Politici geven en nemen. Werkelijk alle partijen doen hier aan mee. Ze ruilen dingen uit; spelen met het land, de inwoners, onze rechten en voorzieningen, alsof het een spelletje kwartet is. Dus is de JSF geruild voor een flexibilisering van de arbeidsmarkt. De AOW is geruild voor anti-islam maatregelen als het boerkaverbod. Soms wordt zelfs geruild zonder iets terug te krijgen: inleveren in de hoop later in de regeringsbankjes te mogen zitten. Vandaar dat we nu dankzij Groenlinks een paramilitaire politie aan het opleiden in Koendoes en de SP vindt dat F-16s daar vaker in actie mogen komen. 

Maar heus, men is de democratie toch niet vergeten. Welnee, politici gaan ‘het land in’ en verschijnen op televisie om met ons te praten. Hier is het sleutelwoord ‘draagvlak’. Het verschil tussen een schijndemocratie als de onze en een werkelijke democratie zit precies in dit woord. In een echte democratie beslissen de mensen zelf. In een schijndemocratie worden de besluiten genomen door een elite, om vervolgens met behulp van de media ‘uitgelegd’ te worden in een poging de mensen voor dit besluit te winnen. Dat heet ‘draagvlak creëeren’. Denk bijvoorbeeld aan de farce rondom de Europeese Grondwet van 2006. Dat ze er toen niet meteen mee weggekomen zijn is wel een nodige nuancering voor het voorgaande. Want ja, politici moeten wel allerlei truuks en instituten gebruiken om hun plannetjes erdoor te krijgen – zo moesten ze die grondwet eerst een andere naam geven en geen lastige referenda meer uitschrijven voordat ze het er doorheen konden rammen - want ze weten dondersgoed dat als ze dat niet zouden doen, ze met pek en veren de stad uit gejaagd zouden worden.