DEZE SITE IS VERHUIST

vrijdag 13 april 2012

Krakerskoningin Beatrix van Oranje-Nassau

Al jaren wordt, pand voor pand, de krakersbeweging langzaamaan ontruimd. In Amsterdam zijn er in jaren niet zo weinig krakers geweest. Enkele kopstukken lopen echter nog vrij rond. Zo ook Beatrix van Oranje-Nassau, ook bekend als ‘De Koningin’. Een groot gebouw in Amsterdam wordt door deze brutale kraakster bezet en is onherkenbaar verbouwd tot feestplek. De oorspronkelijke gebruikers moeten zich behelpen in een achenebisj pandje.

Zoals vele kraakpanden heeft het pand van Beatrix een bijnaam gekregen. Het gebouw, gelegen in de buurt van krakersbolwerk De Vrankrijk en de Tabakspanden, wordt liefkozend ‘Het Paleis op de Dam’ genoemd. Het belang van dit kraakpand wordt onderstreept door het feit dat ongeveer de helft van de protestmanifestaties in Nederland vóór dit pand plaatsvindt. De oorspronkelijke gebruikers waren de burgers van Amsterdam. Begin 19e eeuw kwam hier echter een abrupt einde aan.

Eind 18e eeuw was de Nederlandse Republiek onder de voet gelopen door een horde Frankische barbaren. Deze volksverhuizing veroorzaakte een grote chaos. De barbaarse keizer Napoleon installeerde zijn broertje Lodewijk Napoleon als koning. De burgemeesters van Amsterdam waren danig geïntimideerd door deze langharige strijder (Lodewijk betekent ‘luide vechter’) dat ze hun stadhuis aan hem afstonden, in de hoop niet geplunderd te worden. Lodewijk was tevreden, maar zijn grotere broer plunderde Amsterdam alsnog, waardoor het volledig verarmde. 

In 1813 werden de Franken Nederland uitgezet en kreeg Amsterdam haar stadhuis terug. De burgemeesters hadden echter moeite met de verhuizing. Willem van Oranje-Nassau (Oranjes zijn een beetje dom, dus heten voor het gemak allemaal Willem) rook zijn kans. Met zijn organisatie genaamd ‘De Regering’ nam hij het stadhuis in. Sindsdien is het één grote beestenboel in het stadhuis, dat onherkenbaar verbouwd is. Er is een balkon aangebouwd, een enorme keuken ingezet voor de feesten van de Oranjes, enzoverder. Want als woonruimte wordt dit kraakpand amper gebruikt. Als 'Social Center' wordt het met name gebruikt voor anarchistische bijeenkomsten, luidruchtige punkconcerten en zuipfestijnen. 'Koning' Willem III was dan ook een notoire alcoholist en Willem IV 'de kroonprins' had als bijnaam 'Prins Pils'.

Ondertussen moesten de burgemeesters zelf weer iets vinden. Uit nijd kraakten ze een pandje aan de Oudezijds Achterburgwal dat ooit van weer een andere Willem van Oranje was geweest, Het Prinsenhof. Hier zaten ze tot 1988, toen de ME de burgemeesters ontruimde tijdens de Stopera-rellen. De krakersdynastie van de Oranjes bleef echter wel zitten waren ze zaten en veroorzaakten overlast voor de hele buurt. Een tijdje kraken om leegstand tegen te gaan moet kunnen, maar 206 jaar geen huur betalen? Naar de huidige marktprijzen zou de achterstallige huur ongeveer 2 miljard euro bedragen.

Zo is het echt gebeurd.

Hoe lang zullen de Amsterdammers dit onrecht nog lijden? Neem het stadhuis terug, verjaag het Oranjetuig uit ons stadhuis!