DEZE SITE IS VERHUIST

vrijdag 6 april 2012

De blanke man leert Suriname een lesje mensenrechten

De decembermoorden van 1982 houden nog steeds veel mensen bezig. Vooral de voormalig kolonisator, Nederland, loopt over van de warme gevoelens voor mensenrechten in Suriname. De ambassadeur is teruggeroepen uit Paramaribo nu de amnestiewet is aangenomen, en het kabinet dreigt met nog meer sancties. Maar van alle landen zou Nederland z’n mond moeten houden over Surinaamse aangelegenheden. Niet in de laatste plaats omdat Nederland driemaal hypocriet is.

Voor de duidelijkheid: Desi Bouterse is een slecht man. Hij heeft gemoord en de wil van het volk terzijde geschoven en onderdrukt. De mensen die de huidige president van de Republiek Suriname voor zijn daden ter verantwoording kunnen en moeten roepen zijn echter de Surinamers zelf. Wat heeft Nederland te maken met deze interne Surinaamse zaken? Is Nederland soms vergeten dat het in 1975 al zijn rechten over Suriname heeft opgegeven? Nederland heeft Suriname en de Surinamers eeuwenlang een groot onrecht aangedaan. Het past dus dat Nederland zich als een berouwvol persoon inhoudt. In plaats daarvan leest Nederland Suriname de les.

Het is al erg genoeg dat Nederland zich gedraagt als kolonisator. Maar het is ook een hypocriete kolonisator. Nederland zegt tegen de Bouterse aanhangers: het maakt niet uit dat het 30 jaar geleden is, de decembermoorden mogen niet vergeten worden, er moet gerechtigdheid komen. Wat zijn dan de acties van de Nederlandste staat omtrent misdaden die lang geleden aangericht zijn, die niet vergeten mogen worden, waar gerechtigheid nog steeds op zich laten wachten?

Enkele jaren geleden is het NiNsee opgericht, het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis. Om eindelijk de verdiende aandacht te geven aan deze belangrijke episode. Te lang was dit gebagatelliseerd of goedgepraat. Over de tekortkomingen van NiNsee wil ik het hier niet hebben, maar het was een middel, een stap in de goede richting. Wat doen onze rechtse voorstanders van het aanpakken van oude misdaden? Ze bezuinigen NiNsee weg. En daarmee probeert het huidige kabinet deze misdaad, waarvoor de Nederlandse staat nog steeds verantwoording moet afleggen, onder het tapijt te vegen.

Een andere kwestie, die rond dezelfde tijd speelde als de decembermoorden, is de dictatuur in Argentinië. De kroonprins is getrouwd met de dochter van een oorlogscrimineel. Máxima’s vader was net zo betrokken bij een moorddadig regime als Bouterse. Haalden zij zelf de trekker over? Zo zijn politici niet, daar hebben ze mensen voor. Zorreguieta en Bouterse delen hun wasbak met Pontus Pilatus. In plaats van dat de staat Zorreguieta vervloekt en vervolgt, organiseert de staat een PR-campagne voor de beste man. We zien hem tegenwoordig vrolijk glimlachend en zwaaiend op de foto, gedresseerd zoals alleen paarden en blauw bloed dat zijn. 

De derde reden waarom Nederland hypocriet is, zijn de massamoorden tijdens de ‘politionele acties’ in Indonesië. Ook hier houdt de Nederlandse staat nog steeds feiten achter en gerechtigdheid is nog niet geschied. Vadertje Drees? Die lieve oude Sociaaldemocraat van toen alles nog goed ging? Massamoordenaar. Hij was premier, hij gaf de opdracht. Wie hoor je daar over? Niemand. Drees is gecanoniseerd en zelfs Wilders prijst zijn naam. En wat een herrie was er om die ouderen van dagen van Rawagede die nu eindelijk eens een schamele schadevergoeding wilden. Een korte zoektocht op Wikipedia naar wat premier Hendrik Colijn heeft aangericht in Indië voor zijn premierschap levert ook de nodige feiten op.

Er valt natuurlijk nog veel meer te zeggen over dit kikkerlandje, maar drie is op goede vrijdag zo’n mooi getal. Nederland is hypocriet. Rutte, hou je wauwel en laat Suriname met rust!