DEZE SITE IS VERHUIST

vrijdag 30 mei 2014

Unilever en Remia zijn seksistisch bedrijven

Het wordt wel eens gezegd dat alledaagse vormen van seksisme de stereotypering van vrouw en man nog het meest in stand houden. Zo'n voorbeeld was recent uitstekend te zien op het Amsterdamse Muiderpoortstation. Unilever, één van de grootste Nederlandse multinationals, plaatste een advertentie tegenover een advertentie van Remia. Van beide advertenties spat de bekrompenheid af.


Perron 2/3.

Remia: act like a man, eat like a man. Black Jack barbequesaus. Een explosie, een Amerikaanse actiefilmacteur in militair tenue. Barbequesaus is mannelijk, explosies zijn mannelijk, geweld en kracht zijn mannelijk. Vrouwen eten geen barbequesaus.

Een niet zo gewelddadige macho is minder dan een man. Dus mannen, wees gewelddadig. Wees een seksist als Rambo.

Daar letterlijk tegenover:


Unilever: Lipton Green 'wijvendrankje'. Een vrouw is kuis, maar ook altijd presentabel en vriendelijk. Ze dient aan haar lijn te denken, of althans haar gezondheid, en drinkt dus iets dat hopelijk een klein beetje naar groene thee smaakt. Ze plooit haar lichaam zo dat haar borsten goed onder de aandacht worden gebracht.

Fraai is verder nog dat deze seksistische beeldvorming ook nog één is gecentreerd op het stereotype blanke man en vrouw.

Nu is het natuurlijk zo dat er weinig mannen als Rambo zijn en weinig vrouwen zoals deze dame. Kapitalisme biedt je gelukkig de mogelijkheid een identiteit aan te schaffen. Als je als vrouw paradeert met een flesje Lipton Green in de hand, ben je ergens een beetje een lange stralende blondine met priemende tieten. Als je als man Remia barbeque saus eet, dan ben je een beetje Rambo.

Het is allemaal weer bijzonder fraai. En dan wilt het nog gebeuren dat sommigen socialisten beschuldigen van 'propaganda maken' of 'ideologisch bezig zijn'. Terwijl als je rondloopt door de stad je aan één stuk door geïndoctrineerd wordt door commerciële propaganda die je de status quo inprent, en het idee geeft dat alles wat daarbuiten bestaat aan ideeën, zoals socialisme, vreemd is.