DEZE SITE IS VERHUIST

vrijdag 30 augustus 2013

Gratis universitair onderwijs

De universiteit kost veel geld en je krijgt er een aanfluiting voor terug. Het mooie is dat universitair onderwijs nu ook gratis te krijgen is, als je slim bent en een beetje kan zoeken. Veel hoorcolleges staan online. En dan van Yale, Harvard en dergelijke. Leren terwijl je de afwas doet, dus.

www.freevideolectures.com is een goede om mee te beginnen. Uiteraard is de afdeling geschiedenis het interessants, maar er is ook veel anders te krijgen. Ik heb nu, voor gratis en voor niets, hier een cursus vroeg modern engelse geschiedenis gevolgd. Wat de Engelse hoogleraar nog wel mis heeft is dat de Engelsen de tweede engelse zeeoorlog verloren, maargoed, niets is perfect. De colleges van de University of Houston kan je beter overslaan, die zijn van laag niveau, maar die van de bekende topuniversiteiten zijn echt enorm inzichtelijk. Je kan zelf kiezen of je alleen naar het college wil luisteren, of dat je ook de boeken wilt lezen. 

Wat erg mooi is is de cursus oude Griekse geschiedenis. Niet dat geleuter over mythen etc. dat je hier in Amsterdam moet aanhoren, maar in plaats een echte klasse-analyse. Revoluties spelen blijkbaar een enorm grote rol in de Griekse geschiedenis! Deze Donald Kagan die de les geeft is bepaald niet links, het is zelfs een redelijk rechts persoon, en verheerlijkt (zoals ze dat allemaal doen) de Grieken. Maar het is een prachtig verhaal. 

Of wat te denken van de Chinese geschiedenis? Wat een rijkdom aan verhalen. Iedereen heeft wel eens gehoord van, of ze ontmoet, activisten die zeggen: 'Het lukt ons niet de wereld te veranderen, laten we met een groep van de juiste mensen er op uit trekken om een ideale landbouwcommune te starten'. Hoe oud is dat idee? Het is een stroming binnen het confucianisme, 2400 jaar oud.

Kortom: zoek even flink wat rond op het internet naar gratis onderwijs, voordat je naar de universiteit gaat. Wat je daar van waarde kan leren is een wetenschappelijke methode. Dat is niet iets dat je 1-2-3 van het internet haalt. Maar is dat werkelijk jaren van je leven waard? Is dat werkelijk een schuld waard die tientallen jaren je lasten zal verzwaren, wat je achter je aan zal slepen?