DEZE SITE IS VERHUIST

maandag 12 augustus 2013

Jodendom bestaat uit Israël, de Holocaust en graaien: modern westers antisemitisme

Wat is mijn beeld van Joden uit de media? Ik hoor en zie niets dan de Holocaust, Israël, en het graaien. Het is iets dat je onbewust toch in je neemt, zo'n beeld. Je gaat Joden ook werkelijk zo zien. Zo werkt stereotypering. Dit is een belangrijk onderdeel van modern antisemitisme, maar helaas een antisemitisme waar veel Joden zelf aan bijdragen.

Ik liep door me woonplaats. Rechts zag ik vaag een naambord op een kantoor, het heette 'De Miranda'. Ik betrapte mij op deze gedachte: dat klinkt Portugees, dus Portugese Jood, dus dit is vast een kantoor dat zich bezighoudt met geld ofzo. Dat bedacht ik in nog geen seconde, nog voor ik werkelijk had gekeken: zo werken vooroordelen. Het is de manier waarop je als mens de wereld om je heen begrijpelijk maakt voor jezelf. Je gaat niet bij iedere indruk filosoferen en diep nadenken of iets wel juist is. Toen ik beter keek, bleek het kantoor De Miranda inderdaad inderdaad in hypotheken en verzekeringen te zitten. Maar dat doet er niet werkelijk toe, het had evengoed iets anders kunnen zijn. Maar puur op basis van iemands naam, en diens vermoedelijke afkomst, had ik deze persoon al gecategoriseerd.

Wat een moderne Nederland vervolgens denkt is dit: "Ik heb dat niet gedacht, en als iemand mij vraagt of ik zo denk dan ontken ik dat resoluut, want zo denken hoort niet in Nederland". Op dezelfde manier zal haast iedereen resoluut ontkennen racist te zijn, en dergelijke. Ik zal hier ruiterlijk toegeven dat ik overloop van de vooroordelen: ontkennen brengt niemand dichter bij een oplossing, maar legt slechts nog een schep extra boter op ons hoofd. Een werkelijk interessante vraag is: waarom is het mogelijk dat ik, ook al is het maar voor een fractie van een seconde, zo denk over joden? Terwijl ik een socialist ben, tegen discriminatie actievoer, terwijl ik zelf ergens ver afstam van Sephardim en het Joodse deel van mijn familie de oorlog niet overleefde? Mijn moeder had nota bene nog recht op een Irsaëlisch paspoort.

Het is niet dat ik nog nooit een jood anders dan op TV heb gezien. Het is dat, iedere keer dat ik joden tegenkom in de media, dat het bijna altijd een bepaald beeld bevestigd. Zelfs al is het onderdeel van een komedie en is Mort Goldman (boven) uit Family Guy duidelijk een fictief figuur, het gaat toch tussen je oren zitten. In het geval van Family Guy des te meer, omdat het een serie is die persifleert en parodiërt, en zo een op waarheid gebaseerde maar in het absurde getrokken versie van de werkelijkheid continu herhaalt. Daarmee is wat in Family Guy gebeurd altijd wel een beetje waar. Mort is, naast vele andere slechte dingen, gierig, bijzonder gierig, en natuurlijk geen werker, maar een handelaar. In de nationale vooroordelen-carousel Alleen maar nette mensen gebeurd dit ook. Dit soort vooroordeel heb ik ook meegekregen uit de Nederlandse geschiedenis van de 16e en 17e eeuw, die ik redelijk uitgebreid heb bestudeerd. Komen joden daarin voor, dan is het bijna altijd als handelaar, niet als werker of iets dergelijks. Dan ook eerder Sephardim dan Ashkenazim.

Anderzijds, als wij NOS kijken, dan is ons beeld van joden alsvolgt: Holocaust, Israël, Holocaust, Israël, Holocaustherdenking, Holocaust, Joodse Israëllobby, Israël, enzoverder. Dit heeft groot aantal gevolgen, die ik hier niet allemaal kan benoemen. Maar door Israël haast gelijk te stellen met jodendom maakt de NOS joden wereldwijd medeplichtig aan de misdaden van Israël. Nu wil ik niet ontkennen dat daadwerkelijk veel joden achter Israël staan en de misdaden van dat land, maar er zijn ook veel joden expliciet tegen Israël, soms zelfs georganiseerd in bijvoorbeeld Een ander Joods geluid. De media verdraaien zo dag in dag uit hoe over een, zeker ook voor joden, gevoelige politieke kwestie wordt nagedacht, wrijft hen misdaden aan. Ik generaliseer hier over de media omdat de uitzonderingen zoals NRC Handelsblad de regel bevestigen.

Verder zijn joden, als je de media mag geloven, voornamelijk bezig met de Holocaust. Hier valt ook veel over te zeggen, wat hier ik niet allemaal ga opsommen, maar één van de effecten is dat Nederlands jodendom eigenlijk gewoon achterhaald is, iets uit een vaag verleden, bijna 70 jaar. Er zijn geen actuele ontwikkelingen: er is geen levendige joodse cultuur. Hooguit weet een enkeling dat je in Amsterdam niet op z'n Amerikaans bagel zegt, maar dat het hier gewoon beigel, met een even zachte g, heet. Dat is dan nog de traditie: maar waar is het moderne jodendom? Dat komt niet in beeld. Op die manier worden joden tekort gedaan. Joden worden ook zo ook, wederom, over één kam geschoren. Het is niet moeilijk te zien hoe, met de bovenstaande Westerse en burgerlijke media, mensen vooroordelen ontwikkelen over joden.

Dus ik durf de volgende bewering wel aan: de westerse media zijn antisemitisch en worden daarin helaas ondersteund door die joden die, vaak om politieke redenen, hun geloof reduceren tot de Holocaust en Israël.