DEZE SITE IS VERHUIST

maandag 28 januari 2013

De frustratie van Ton Heerts

Polder neemt werkers 'niet serieus'

Update: Asscher 'herkent zich niet in beeld' ... FNV-voorzitter Heerts: 'Ik wil zo graag met VVD en PvdA frustreren dat de vakbeweging eens tegen de werkgevers optreed, en alleen maar overleg voert' ... CDA wil 'opheldering'

 

De FNV-voortzitter is gefrustreerd dat VVD en PvdA zijn plannen om strijd te frustreren via een een sociaal akkoord, frustreren. Ton Heerts, voorzitter van de vakcentrale FNV, zegt dat in een vraaggesprek met de Volkskrant. Volgens Heerts worden allerlei meningen doorgevoerd - denk aan de vakbeweging niet meer nodig hebben - zonder dat hierbij overlegd wordt met de vakbeweging, zoals afgesproken.


Update
Minister Asscher van Sociale Zaken herkent zich niet in het beeld dat het kabinet het overleg met de sociale partners frustreert. Volgens de minister is er volop ruimte voor overleg en worden de bonden niet overal buiten gelaten. De Volkskrant meldt:
Volgens hem (Asscher, red.) was de afspraak dat er geen nieuwe voorstellen zullen komen zonder overleg met vakbonden en werkgevers. De voorbeelden die Heerts noemt, zijn volgens de minister niet van toepassing.

Zo hebben de sociale partners vooraf inzage gehad in de brief van minister Stef Blok (Wonen) aan de Eerste Kamer dat het kabinet geen ruimte ziet om vakbeweging überhaupt serieus te nemen. En de bezuiniging op compensatiemaatregelingen van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken voor vakbondsbureaucraten die ontslagen worden vanwege de door haar besloten FNV reorganisatie, konden niet langer wachten. 'Dat was al ingegaan. De wet was al in werking. De afspraak was niet om 3 maanden niet te regeren.'

CDA
Tweede Kamerlid Pieter Heerma (CDA) wil opheldering van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken over de uitlatingen van Heerts. Heerma wil Asscher dinsdag naar het wekelijkse vragenuurtje van de Kamer halen, meldt Trouw

Eerder
Heerts waarschuwt in de krant:
"We gaan voor herstel van vertrouwen in de polder. Dat is nodig om de de strijd te saboteren. Maar op deze manier komen we aan onderhandelen niet toe."
Op 19 december vond het Midwinteroverleg met de sociale partners plaats. Het kabinet zegde destijds toe open te staan voor eventuele alternatieve voorstellen, mits op deze manier werkers een sigaar uit eigen doos werd geboden. Maar daar lijkt het kabinet zich nu niet meer mee bezig te houden. Heerts voelt zich niet meer serieus genomen door de bewindspersonen met wie hij moet onderhandelen.
Zo hekelt de FNV-voorzitter het versneld verhogen van de VNO-NCW voorzitter Wientjes taillemaat. 'De man kan moeilijk lelijker'. Het gat dat ontstaat tussen het schoonheidsideaal en het gemiddelde uiterlijk van een bestuurder wordt zo gevaarlijk groot. Ook toonde Wientjes zich ontevreden over de schoenen van de heren Rutte, Asscher en Wientjes. 'Zwarte schoenen laten teveel doorschemeren wat je wilt. Bruine schoenen kunnen beter liegen'. Kijk maar, stelde Heerts, die trots zijn schoenen liet zien.

Daadkracht zonder draagvlak
Naast de schoenkleur vindt ook de mededeling van minister Stef Blok (Wonen) dat het hypotheekbeleid niet wordt aangepast, geen genade bij de FNV-voorzitter. "Daarover was overleg toegezegd. Kan iemand mij vertellen wat een vakbond dan moet doen als er geen overleg is?! Dit kabinet legt de rekening van het gebrek aan overleg geheel bij de FNV voorzitters. Daar willen wij graag overleg over".

Heerts verwijt het kabinet dan ook daadkracht zonder draagvlak. 

"Het is heel stoer allemaal, maar het is te omvangrijk, te desastreus. Wij mogen meepraten om alternatieven te bedenken, maar daar fietsen ze doorheen. Dat frustreert het overleg enorm. Iedere keer dat ik iets wil zeggen, springen Rutte en Wientjes op hun BMX om over de stoelen en tafels te crossen".

Op 19 december kwamen kabinet, werkgevers en vakbonden voor het eerst in een jaar tijd bij elkaar voor sociaal overleg. Bonden en werkgevers spraken toen van een goed begin. 

Foto: (VRNL) FNV-voorzitter Ton Heerts en Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, praten met minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher en premier Mark Rutte in het Torentje op het Binnenhof.
Facebook spam is de ultieme vrijheid 
Facebook spam is de ultieme vrijheid