DEZE SITE IS VERHUIST

zaterdag 20 oktober 2012

Weer geen respect voor zwarte mensen

De discussie rondom Alleen maar nette mensen zag ik van mijlenver aankomen. Standaard. Dat er geen respect voor zwarte opvattingen van de film zou zijn stond ook al van te voren vast. Nu gooit 'socioloog' Jan Dirk de Jong een laagje erboven door te stellen dat ras er niets mee te maken heeft.

Jan Dirk de Jong, die in 2007 nog als onderzoeker schitterde tijdens de grootste antiracistische bijeenkomst in jaren met 400-500 mensen, heeft poep in het NRC geschreven over Alleen maar nette mensen. Het is allemaal gewoon sociale klasse, stelt ie, meer niet. Ras heeft er absoluut niets mee te maken.
David walgt namelijk van het hypocriete karakter van zijn eigen sociale milieu, [...] politiek-correcte en statusgevoelige mensen [...] met 'oud geld' [...]. David wil zijn incestueuze sociale eiland ontvluchten. Hij verheerlijkt een tegenovergestelde fantasiewereld: een hedendaagse zwarte volksbuurt. Daar zouden de mensen nog 'puur' zijn en dus ook het soort vrouwen dat hij wil 'ballen'. 
Dit heet projectie. David is namelijk geen echt figuur en we interpreteren hem zoals we willen, vanuit onze achtergronden. Dus niet alleen onze klasse, maar ook ras, geslacht, seksuele voorkeur, stad etc. Als socioloog zou de Jong dit moeten weten. De Jong is een 'blanke intellectueel' en dit is wat hij er in ziet. Maar; wat hij er in ziet is ook wat hij vindt dat anderen er in zouden moeten zien. Maar zo werkt het niet! 

Makkelijk praten, meneer de blanke elitaire socioloog. Wat hij zegt is dit: 'E neger, anders vergeet je dat zovelen van jullie in achterbuurten wonen, armer zijn en vaker gefokt worden door de politie'. Wat hij van mensen vraagt is dat op het moment dat ze een film gaan kijken dat ze hun voorgeschiedenis bij de deur achterlaten. Zo werkt het niet. Als jij al heel je leven, en je ouders, en je grootouders, en hun ouders, gefokt wordt vanwege je huidskleur, dan heb je alle reden om aanstoot te nemen aan zo'n film. Een blanke elitaire man als de Jong kan dat niet begrijpen. De Jong erkent de pijn van racisme niet. O wacht, hij zat naast een Surinaamse vriend in de bios zegt ie. Tus, zo vaak als een blanke respectloze poep uitkraamt zat ie op dat moment toevallig net naast een zwarte. Wat een argumentatiekracht. Ga met je Surinaamse vriend is ff bij Station Bijlmer staan met een bord 'negers moeten niet zo moeilijk doen over Alleen maar nette mensen'.

Heeft de Jong dan complete onzin  geschreven? Nee. Maar het punt dat hij maakt is gewoon shit en hij bekijkt het volledig onzijdig, vanuit het oogpunt van een blanke elitaire man, omdat hij geen respect heeft voor zwarten. Nou was het Parool nog erger. Die kopten iets van 'Zwarte piet straks van dak geschoten'. Gelukkig maakten die het goed met een dubbelpagina artikel gister over jongeren die lastig worden gevallen door racistische politieagenten.

einde rant.