DEZE SITE IS VERHUIST

maandag 29 oktober 2012

FNV 'torpedeert' akkoord met kabinet en werkgevers; weg met Ton Heerts!

Dit is goed nieuws. Heerts, de PvdA intrigant in de FNV top,  heeft geprobeerd een 'sociaal akkoord' te sluiten met VNO-NCW en het kabinet. Maar dit ging niet door: 'In de aanloop naar het gesprek aan de formatietafel is hij vorige week volgens goed ingevoerde bronnen teruggefloten door enkele grote bonden die aangesloten zijn bij de vakcentrale FNV. De blokkade van de bonden betekent een streep door de rekening van het nieuwe kabinet. Dat zag nu de kans voorbijgaan om direct op verschillende lastige terreinen (bijvoorbeeld ontslagbeleid, pensioenen, kinderopvang) steun van werknemers en werkgevers te krijgen'.

Velen van jullie zullen net als ik heb zitten knarsetanden toen Heerts met Wientjes naar buiten kwam en arrogant stelde dat het poldermodel hersteld was. Dit ligt dus toch net even iets genuanceerder. Heerts heeft het geprobeerd, maar werd teruggefloten. FNV Bouw, Bondgenoten en Abvakabo stelden dat hij onvoldoende mandaat had. Ze ontkennen dus de (interim-)voorzitter het recht om zelfstandig akkoordjes te sluiten. Hij is teruggefloten. Daarmee ondermijnen ze zijn positie en geloofwaardigheid.

Wat mij betreft is Heerts helemaal niet op zijn plaats aan de vakbondstop. Ondanks de mooie woorden over 'democratie' rondom DNV werd hij door de PvdA-leiding de FNV-top in geparachuteerd om daar namens hun te intrigeren, waarvan wij vorige week het eerste resultaat zagen. Over Heerts' aantreden hadden wij gewone bondsleden helemaal niets over te zeggen. Maar goed, je moet een voorzitter hebben dan maar. Maar dan wel met inachtneming van zijn onverkozen en tijdelijke positie. Heerts heeft dat niet waargemaakt. Hij heeft ook de beloftes van DNV nu al met de voeten getreden.

Daarmee is Heerts in mijn optiek niet langer houdbaar als interim-voorzitter. Hij moet zo snel mogelijk vervangen worden door een gekozen voorzitter, en er dient een discussie te zijn in de vakbond over de koers die we gaan varen onder Rutte-II. Het technische geleuter over structuren in de aanloop naar DNV moet dus omgezet worden in een strategische discussie over hoe we de belangen van arbeiders gaan verdedigen de komende jaren, en eigenlijk, hoe we verloren terrein gaan herwinnen.