DEZE SITE IS VERHUIST

donderdag 8 november 2012

Persbericht demo a.s. zaterdag


Stond in ene ook in mijn inbox.

Zaterdag 10 november, 2 uur, Dam: vluchtelingen gaan samen met solidaire organisaties en burgers de straat op om gerechtigheid te eisen. Een ontruiming van het kamp is geen oplossing, maar zou slechts het probleem verstoppen.

Vluchtelingen van beide kampen, van Amsterdam en Den Haag, doen mee aan de demonstratie. De vluchtelingen willen hun dossiers opnieuw geopend en bekeken, toegang tot normale zorg en onderwijs, een verblijfsstatus en een garantie dat ze niet opgepakt worden als ze op straat lopen. Vrienden en familie van kampbewoners zitten nu vast puur omdat ze niet over de juiste papieren beschikken. Vanwege het verslechterende weer willen de vluchtelingen een dak boven hun hoofd. Kampbewoner Al Mouthena: 'Niemand weet hoe wij hier lijden. Het is erg koud, mensen zijn ziek en hebben psychische klachten. Wij vragen niet veel: slechts een legaal leven. Help ons, kom naar de demonstratie'. 

Als de dossiers weer geopend worden willen de vluchtelingen bovendien dat hun oprechte verhalen geloofd worden. Niemand vlucht zonder reden. Zoals één vluchteling het onder woorden bracht: 'Mensen houden van nature het meest van het land waar ze geboren zijn. Je verlaat je eigen land niet zonder reden'. Nu gaat de IND er in de regel van uit dat verhalen bij elkaar gelogen worden. Dit is een verkeerd principe dat slechts als doelstelling heeft het beperken van immigratie, in plaats van vluchtelingen en verhalen recht te doen.

Eerder wilde burgemeester Van der Laan het kamp ontruimen. We zijn blij dat dit niet doorgaat. Een ontruiming had het probleem niet opgelost maar verstopt. Politici hoefden zich dan geen zorgen meer te maken over de onrust omtrent het lot van de vluchtelingen. De kampbewoners zouden namelijk over het land worden verdeeld waardoor zij veel moeilijker hun situatie kunnen aankaarten, en geleidelijk gedwongen worden mee te werken aan hun 'vrijwillige' terugkeer. De enige echte oplossing voor de situatie geven de vluchtelingen zelf aan.

De oplossing zit in de eisen

De vluchtelingen willen, en vragen via de demonstratie: volledige toegang tot zorg en onderwijs; heropening van hun dossiers; een verblijfsstatus; zekerheid dat ze niet zonder aanleiding worden gearresteerd door de politie; een dak boven hun hoofd.

Op deze manier kan de hachelijke situatie op een redelijke, menselijke, en rechtvaardige manier worden opgelost.