DEZE SITE IS VERHUIST

dinsdag 25 september 2012

Wist je niet dat wij jongeren de politie haten?

Als je je hier niet in herkent ben je op de verkeerde plek
Het is toch een opmerkelijk schouwspel. Op het internet buitelen de commentatoren over elkaar als het gaat over Haren. Maar wat een geleuter wordt er uitgespuwd. Dit gaat geen lang artikel worden, met een simpel punt: wist je niet dat wij jongeren de politie haten? Wist je niet dat het gewoon saai is in Nederland? Dat wij niets te zeggen hebben? De Rode Lynx kan zich prima vinden in de jongeren van Haren.

Luister naar de video bij het lezen van dit artikel.

Tot nu toe heb ik twee goede artikelen gezien over de rellen in Haren. Peyman Jafari van de Internationale Socialisten schreef een controversieel stuk, Autochtone gemeenschap moet rellen in Haren veroordelen. Op het internet kreeg Peyman een berg stront over zich heen. Hij stelde via satire de hypocrisie van de media en politici aan de orde als het gaat over rellende jeugd, met name die rondom 'allochtonen'. Tot in België verbaasde men zich over het gebrek aan inzicht en humor dat de Nederlanders hadden bij het lezen van dit stuk. Want velen hadden gewoon stomweg niet door dat het satire was of konden het niet begrijpen. Peter Storm schreef Haren: rellen met redenen. Dit is de diepste en evenwichtigste analyse van de rellen die ik tot nu toe heb gezien op het internet. Zoals de titel al impliceert gaat hij in op de redenen en de betekenis en het is zeker de moeite waard om te lezen. Beide stukken zijn echter geschreven door niet-jongeren.

Ik zal wat bekennen. Als ik schrijf dan neem ik een vocabulaire aan. Een woordenschat, een taalgebruik. Deze taal is niet de mijne. Totaal niet. Ik ben opgegroeid in een kansloze wijk in Amsterdam Noord, de Molenwijk. Kampioen wapenbezit onder jongeren toen ik er opgroeide (ik weet niet hoe het nu zit) en eigenlijk gewoon een criminele pauperwijk. Vechten heb ik op straat geleerd. Als je mij persoonlijk treft (ik ken deze nette taal goed) dan ben ik eigenlijk gewoon grofgebekt. Lomp. En als je me naast de meetlat legt van de burgerlijke maatschappij, dan misdraag ik mij gewoon regelmatig. En daar schaam ik mij dus niet voor, want hun regels zijn de mijne niet. Punt.

Dus hierbij ff gewoon voor de duidelijkheid in het Amsterdams, soas ik het sou segge in me eige taal. En nou niet lope kankeren op me afkomst want ik bennet niet vergeten. Jongeren hebben een fokking teringhekel aan de polisie. Die leiers maken't lefen godverdamme moelijk. Fan de fietslichtcontroles, tot prefentief foeilleren, de kamera's, wapencontroles (waarom moesse se nou altijd me messie in beslag nemen op wapenkontroles op me school? Assof ik me dan feilig foel?), die irritante moskieto's, en so fokking verder ik ken het niet eens meer opnoemen. Je ken nieëens meer een biertje drinken op Centraal of gewoon ff hangen in een portiek of de pennelikkers komen moelijk doen. So heb iedere jongere een eige probleem met de smeris. Dus wat kreig je dan as se je feesie lope te festeren met hun knuppels en helmen? Nou dan kreige se een bierie op hun harses! Jongere haten de polisie. Voor de leesbaarheid dan maar weer terug naar het Algemeen Beschaafd Nederlands want waarschijnlijk is het toch net iets teveel van het goede voor mijn nette leespubliek. 

Het is gewoon teringsaai in dit land. Zoals drukwerk al zei: ik verveel me zo in Amsterdam Noord. En ik nu dus in Landsmeer. En kennelijk mensen ook in Almere, Amersfoort, Leeuwarden enzoverder. Dus is er een 'feestje' waarvan de autoriteiten zeggen: kom niet, het mag niet. En dat feestje is dan ook nog in ongelofelijk kakdorp, dat is dan gewoon een magneet voor iedereen die a) een verzetje wilt b) de autoriteiten wil rellen. En als er dan een opstandige sfeer is, en de bier en de peuken die worden schaars, dan is de oplossing gewoon heel simpel. Daar is de Albert Heijn, hup naar binnen. En we hebben weer peuken en bier. Neem ik het ze kwalijk? Hoogstens dat ze niet zo slim waren een sjaal voor hun mond te houden. Legitimeer ik nu de plunderingen? Albert Heijn plundert dagelijks onze portomonees dus laat die rijke stinkerds er maar aan wennen.

En dan als laatste punt. Jongeren hebben gewoon geen drol te zeggen in dit land. Dat heb veel redenen waar ik nu niet op in zal gaan. Maar resultaat is dat bijvoorbeeld Buurthuis het Anker in Amsterdam Noord, waarvan me vader vertelde dat je er vroeger als jongere prima kon hangen, net als Cartegis en al die plekken, dat dat niet meer voor jongeren is. Hooguit een bridge avond, nou dank je vriendelijk. En waar moet ik dan heen? Naar de Melkweg en Paradiso, Escape, Cool Down Café etc? a) het is duur en alleen 's avonds b) je kan er niet hangen c) de vertier die ze daar hebben is gewoon ronduit shit.

En aan al die keurige linkse intellectuelen, die ik met dit stuk heb geschokt, door gewoon ook een godvergeten kwaaie jongere te zijn: jullie kennen allemaal het dak op.Ga is ff een boek schrijven met je nuances ofzo.

Van Drukwerk:

Ze noemen mij een vandalist
Maar als een ieder toch een wist
Wat het is om in noord te wonen
Het kost veel tijd om in de stad te komen
Weinig kroegen, geen bioscopen
Alleen een telefooncel, die zullen wij slopen

Want ik verveel, ik verveel, ik verveel, ik verveel
En ik verveel me zo in Amsterdam-Noord
Noord is kut!