DEZE SITE IS VERHUIST

donderdag 13 juni 2013

NOS: het heeft niets met elkaar te maken

De NOS is het belangrijkste nieuwsmedium in Nederland. Hoe zij de zaken brengen is van grote invloed op hoe mensen de wereld om hun heen zien. De NOS verdraait echter op een bijzondere manier het nieuws. Het heeft allemaal niets met elkaar te maken.

Eén paar dagen geleden op het nieuws. Zelfde zender als het NOS Journaal. Direct ná het zes uur journaal: EenVandaag. Het kabinet wil telkens meer gaan vragen van mantelzorgers, onder het motto: de burger mag voortaan meer zorg gaan verlenen, dan kunnen staat en zorgbedrijven bezuinigen. Mantelzorgers geven aan dat dit kan leiden tot lastige situaties, dat nu al het erg veel werk is en dat er momenten kunnen zijn dat de zorg gewoon tekortschiet of dat mantelzorgers zelf teveel hooi op hun vork hebben met alle gevolgen van dien. En dan vandaag in het NOS journaal. Mantelzorgers mishandelen soms de mensen voor wie ze zorgen. Mentaal en fysiek. Een aantal redenen worden genoemd, waaronder te veel spanning bij de mantelzorgers.

Deze twee feiten worden niet met elkaar verbonden. Een overduidelijk verband wordt niet vermeld. Informatie wordt weggelaten. Nu zou men kunnen zeggen: de NOS geeft de feiten, objectief en neutraal, en interpreteert niet, maar laat dat aan de kijker over. Dat is niet zo. De NOS gebruikt vaak commentaar, van eigen commentatoren, of kiest bepaalde mensen uit het land om commentaar te leveren. Bovendien is het nieuws van de NOS zelf al een selectie. Het is dus subjectief en incompleet. Wat een degelijke zender dan dient te doen is feiten logisch met elkaar verbinden. Maar dat doet de NOS zeer selectief niet.

‘Vandaag een brand in…’ Zovaak op het nieuws: branden, rampen, ongelukken, van over heel de wereld. Maar waarom is dit interessant? Er is altijd wel ergens een ramp, of een ongeluk. De NOS zou dan de contekst moeten geven: zoveel branden in zoveel tijd, op zoveel plekken, en dat komt door dit en dat. Specifieker: wéér een bosbrand, wéér een natuurramp; wat is de relatie met het veranderende klimaat? De NOS houdt deze informatie achter, zodat wat overblijft een snelbewegend spektakel is, een wereld waar van alles misgaat, geweld is, gestolen wordt, enzoverder. Een wereld waar we geen enkele grip op hebben, die aan ons voorbijflitst als een film. Een wereld waarin je het liefst rechts stemt en hoopt dat de staat je maar beschermt tegen die enge buitenwereld.