DEZE SITE IS VERHUIST

zaterdag 9 november 2013

Een leus die beter aansloeg dan de standaard antibezuinigingsleuzen

Eén van de redenen waarom wij Internationale Socialisten op straat onze krant verkopen is dat je dan wekelijks aan voelt hoe het met de werkende klasse er voor staat. Hoe ze reageren op wat wij zeggen, of ze actie willen voeren, of dat ze gelaten zijn, etc. Het Mercatorplein in Amsterdam is zo'n plek, daar verkoopt de Rode Lynx De Socialist. Vandaag kwamen wij achter een betere leus dan we tijden gevoerd hebben. Of althans, voor nu.

Hoe wij mensen met onze krant aanspreken hangt aan de ene kant af van de actualiteit, die de hele tijd veranderd. Maar aan de andere kant zijn er de altijd aanwezige bezuinigingen. Daar doen we meestal wat rondom in zowel de leuzen die we roepen, als de manieren waarop we mensen direct aanspreken. Dus bijvoorbeeld: 'Bezuinigingen voor de ons, cadeau's voor de rijken. Rutte is de slechtste premier ooit, maar wat doen we er aan? Lees het in De Socialist'. Anderzijds is er de anti-Rutte aanpak, die eventjes wel werkte: 'Ben je ook helemaal klaar met Rutte?' 'Vindt je Rutte ook zo'n lul?'

Onze nieuwe krant, van november, gaat verder op dat anti-Rutte trend. Da's het mooie van Leninisme, dat je de ervaringen van de leden snel in praktijk om kan zetten. In tegenstelling tot dat bureaucratische anarchisme (hahaha :p ). Hoe dan ook, met Sint-Rutte-voor-de-rijken op de voorkant dachten we dus wel even goed aan te sluiten! 'O, Sint-Rutte. hm. Maar ik ben vóór Sinterklaas'. Ok. Balen, men vatte 'm niet echt dus op het Mercatorplein in Amsterdam. En de anti-bezuinigingsleuzen vonden ook gewoon geen enkele weerklank.

Toen zei een kamaraad: 'misschien moeten we meer zoals de vakbond doen'. We hadden natuurlijk die dag al gesproken over de problemen die er zijn rond de demonstratie van 30 november. Maargoed, he, wat we deden werkte niet dus dan dien je het over een andere boeg te gooien. 'Voor koopkracht en echte banen!' precies zoals de FNV-leus voor 30 november. 'Meer poen voor werkers! De armoe zat! Wij willen betere huizen! Voor een socialer Nederland!' En dat soort leuzen in de mix erachteraan. Nu: het ging alsnog niet echt brilliant. Maar we kregen wel meer reacties en aanspraak.

Hoe komt dit? We wisten het niet precies. We denken dat de mensen niet echt veel vertrouwen meer hebben in bezuinigingen stoppen. Want dat gaat al zo lang door. En het lukt ons gewoon, grofweg, de afgelopen 30 jaar niet. Koopkracht en banen daarentegen ligt wellicht wat meer voor de hand. En het is minder abstract. En: het is niet: 'Verdedig wat ooit was!' maar het is: 'een beter leven!'. Sowieso denk ik de laatste tijd: socialisme is van de vooruitgang, en we zijn alleen maar aan het verdedigen, dat is niet juist, we zijn soms tot vaak redelijk ouderwetserig, we moeten juist nieuw en fris zijn. 

Affijn, er zitten hier hier misschien wel diepere redenen achter. Eh maar ik moet nu even naar de verjaardag van de Zwarte Lynx om in zekere staat de bourgeoisie te vervloeken en revolutionaire onzin uit te kramen. Dus weet je wat, je zoekt het maar uit met dit artikel, trek maar lekker zelf je conclusies. Ik ga dit artikeltje niet redigeren, het bier wacht!

Geniet van je weekend :)